Bij nieuwe woningen of bij woningen waar het oude enkel glas vervangen wordt, wordt tegenwoordig alleen nog maar gekozen voor het gebruik van dubbel glas. Een speciale variant daarop is het HR glas. Dit glas wordt gemaakt in verschillende klassen die aangeduid worden met plusjes. Hoe meer plusjes hoe beter het glas isoleert.
Wat is HR+++ glas?
HR glas bestaat in meer soorten en de variant waar tegenwoordig veel voor gekozen wordt is het HR+++ glas. Bij HR+++ glas worden drie glasplaten gebruikt waar tussenin een gas gespoten wordt. Dit is het gas argon hetgeen zorgt voor een extra isolerende werking. Als u kiest voor HR+++ is de isolatiewaarde optimaal. Dit betekent dat u sterkt bespaart op de energiekosten.
Voordelen
Een groot voordeel van dubbel of driedubbel glas is dus dat het de woning beter isoleert. Zeker met de huidige energieprijzen is dat een aanrader. Als u een energiezuinige woning heeft of laat bouwen is HR+++ glas dan ook zeker een aanrader. Het kost wel wat maar levert u uiteindelijk ook besparing op.
Minder kans op breuk
Het HR+++ glas is dik maar tegelijkertijd ook stevig. Hierdoor loopt u minder kans op breuken. Het blijft natuurlijk glas en het kan altijd kapot maar de kans daarop is minder groot dan bij bijvoorbeeld enkel glas.
Geluidwerende werking
Daarnaast is het HR+++ glas ook geluidwerend. Stel, u woont in de omgeving van een bedrijventerrein of een vliegveld. Dan is HR+++ glas zeker aan te raden omdat dit geluiddempend werkt en u zo minder geluidsoverlast hebt.
Houd de warmte buiten
Als laatste is HR+++ glas ook geschikt om de warmte buiten te houden. Door de isolerende werking loopt u op warme dagen minder kans om de warmte binnen te krijgen en blijft het lekker koel in huis. Zeker als u een airco gebruikt is het gunstig als er zo weinig warmte binnendringt.
Nadelen
Er kleven ook enkele nadelen aan HR+++ glas. Zo is het duur in aanschaf. Deze kosten haalt u er na verloop van tijd wel uit omdat u bespaart op uw energierekening maar dit kan wel wat tijd in beslag nemen en vindt niet binnen een paar jaar plaats.
Behoorlijk gewicht
HR+++ glas is dik en weegt nogal wat. Bij nieuwbouwhuizen is dat geen probleem omdat er met het plaatsen van de profielen al rekening gehouden wordt dat er zwaar glas in komt te zitten. Bij vervanging van ander glas door HR+++ dient u wel eerst te kijken of de kozijnen en de woning tegen het gewicht bestand zijn.
Altijd combineren met een goede zonwering
Als u er echt voor wilt zorgen dat uw woning zo energiezuinig mogelijk is dient u samen met HR+++ glas ook te kiezen voor een zonwering. Op die manier houdt u de warmte ook beter buiten. Op koudere dagen als u de zonwering niet gebruikt kan het HR+++glas zoveel mogelijk warmte opnemen.
Kosten van HR +++ glas
De aanschaf van HR+++ glas is zeker niet goedkoop te noemen. De prijs wordt berekend aan de hand van het aantal vierkante meters dat u nodig heeft. Als u niet over een groot budget beschikt kan de aanschaf van HR+++ glas mogelijk te duur uitvallen. Om dan toch goed dubbel glas te hebben dat voldoende isoleert kunt u ook voor een versie van HR glas kiezen met één of twee sterretjes. Dit is al stukken beter dan enkel glas en heeft ook een isolerende werking. Daarnaast kost het minder in aanschaf.
Weeg de kosten en besparingen tegen elkaar af
Als u HR glas kiest houdt u er dan rekening mee dat het u op termijn wel besparingen kan opleveren. Weeg de aanschafkosten af tegen de mogelijke besparingen (denk er ook aan dat de rest van het huis afdoende geïsoleerd wordt) en bekijk dan wat er mogelijk is. Neem eens een kijkje op Glashandelgids.nl voor een aanbieder bij u uit de buurt.